2024年10月9日水曜日

徒然なる日々 長いもとイクラ Idle Days - Nagai Moto Ikura

 Idle Days - Nagai Moto Ikura




たまたま両方の食材が冷蔵庫の中で一緒になったので、
久しぶりに作りました。
お酒の肴にぴったりです。
茶懐石の八寸で出てきたことがありました。
お酒のお供ですね!!
自分で食べて美味しかったので、真似して初釜の時にも作りましたよ!!

意外に相性がいいんです。
ネバネバが苦手な人もこれは大丈夫ですよぉ。
作り方は簡単!
長いもは5mmくらいの輪切りにしてトースターで上下を2分ずつくらい焼きます。
水分を飛ばす感じですね~
厚みがありすぎると、水っぽさが残ってしまうので注意。
あとはイクラをのせて完成です。
品良くする場合には粒の数に注意を!
器に1種盛りであれば、一緒にシソやレタスなどを添えると
見た目もバッチリ~
「とりあえずおつまみ」に最適です。
味のよいイクラが手に入ったときにお試しを~
おつまみの紹介でした!!

I happened to have both ingredients in the fridge, so I made this for the first time in a while. It's the perfect snack to go with alcohol. It was once served as a hassun (a small serving) at a tea ceremony. It's the perfect accompaniment to alcohol!! I tried it myself and thought it was delicious, so I copied it and made it for the first tea ceremony!! It goes surprisingly well together. Even if you don't like sticky things, this is fine. It's easy to make! Cut the yam into 5mm slices and toast it in a toaster for about 2 minutes on each side. You want to remove the moisture. Be careful not to make it too thick, as it will remain watery. Then top with salmon roe and it's done. If you want to make it more elegant, pay attention to the number of pieces! If you're serving one type of salmon roe in a bowl, adding shiso or lettuce will make it look great. It's perfect as a "quick snack". If you get your hands on some tasty salmon roe, give it a try. That was an introduction to snacks!!

【2024年10月加筆】
[Updated October 2024]

最近では、長いもとイクラの組み合わせがSNSでも話題になっています。特に、インスタグラムやツイッターで「#長いもイクラ」のハッシュタグを検索すると、多くの投稿が見つかります。皆さんがアレンジしたレシピや、美しい盛り付けの写真がたくさんシェアされています。

また、健康志向の高まりから、長いもの栄養価が再評価されています。長いもは食物繊維が豊富で、消化を助ける効果があります。さらに、イクラにはオメガ3脂肪酸が含まれており、心臓の健康をサポートします。このように、長いもとイクラの組み合わせは、美味しいだけでなく、健康にも良いのです。

最近の研究では、長いもに含まれる成分が免疫力を高める効果があることがわかってきました。特に、風邪やインフルエンザの予防に役立つとされています。これからの季節、長いもとイクラを使った料理を取り入れて、健康を維持しましょう。

最後に、長いもとイクラを使った新しいレシピを紹介します。長いもを細かく刻んで、イクラと一緒にサラダにするのもおすすめです。ドレッシングには、レモン汁とオリーブオイルを使うと、さっぱりとした味わいになります。ぜひ、お試しください!

さらに、長いもとイクラの組み合わせは、家庭料理だけでなく、レストランのメニューにも登場するようになりました。特に、和食レストランでは、この組み合わせを使った創作料理が人気を集めています。例えば、長いもとイクラを使った冷製パスタや、長いもとイクラの天ぷらなど、さまざまなバリエーションが楽しめます。

また、長いもとイクラの組み合わせは、海外でも注目されています。特に、健康志向の高い欧米諸国では、この組み合わせが「スーパーフード」として紹介されることが増えています。長いものネバネバ成分が消化を助け、イクラのオメガ3脂肪酸が心臓の健康をサポートすることから、健康に良い食材として評価されています。

さらに、長いもとイクラを使った料理は、季節ごとにアレンジすることもできます。春には、長いもとイクラを使ったさっぱりとしたサラダ、夏には冷製パスタ、秋には温かいスープ、冬にはグラタンなど、季節に合わせたレシピを楽しむことができます。これにより、一年中長いもとイクラの美味しさを楽しむことができます。

最後に、長いもとイクラを使ったデザートも紹介します。長いもをすりおろして、イクラと一緒にゼリーにするのもおすすめです。レモン汁やハチミツを加えることで、さっぱりとした味わいになります。ぜひ、お試しください!


Recently, the combination of Nagaimo and salmon roe has become a hot topic on social media. In particular, if you search for the hashtag "#nagaimo-ikura" on Instagram or Twitter, you will find many posts. Many people are sharing recipes that they have arranged and photos of beautiful presentations.


In addition, the nutritional value of Nagaimo is being reevaluated due to the increasing health consciousness. Nagaimo is rich in dietary fiber, which helps digestion. In addition, salmon roe contains omega-3 fatty acids, which support heart health. In this way, the combination of Nagaimo and salmon roe is not only delicious, but also good for your health.


Recent studies have shown that the ingredients contained in Nagaimo have the effect of boosting the immune system. In particular, it is said to be useful in preventing colds and influenza. In the coming season, let's maintain our health by incorporating dishes using Nagaimo and salmon roe.


Finally, we will introduce a new recipe using Nagaimo and salmon roe. It is also recommended to finely chop the Nagaimo and make a salad with salmon roe. For the dressing, use lemon juice and olive oil for a refreshing taste. Please give it a try!


Furthermore, the combination of Nagaimo and salmon roe has begun to appear not only in home cooking but also on restaurant menus. In particular, creative dishes using this combination are gaining popularity in Japanese restaurants. For example, you can enjoy a variety of variations, such as cold pasta using Nagaimo and salmon roe, and Nagaimo and salmon roe tempura.


The combination of Nagaimo and salmon roe has also attracted attention overseas. In particular, in health-conscious Western countries, this combination is increasingly being introduced as a "superfood." Nagaimo's sticky components aid digestion, and salmon roe's omega-3 fatty acids support heart health, so it is highly regarded as a healthy ingredient.


Furthermore, dishes using Nagaimo and salmon roe can be arranged according to the season. You can enjoy seasonal recipes such as a refreshing salad using Nagaimo and salmon roe in spring, cold pasta in summer, warm soup in autumn, and gratin in winter. This allows you to enjoy the deliciousness of Nagaimo and salmon roe all year round.


Finally, we will introduce a dessert using Nagaimo and salmon roe. It is also recommended to grate Nagaimo and make a jelly with salmon roe. Adding lemon juice or honey gives it a refreshing taste. Please give it a try!


written by ブー船長とスヌ
オリジナル投稿:2019年10月9日

1 件のコメント:

  1. 長いもとイクラの組合せなのですね。最初長いもとオクラかと勘違いしました。

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